Z gotowego ciasta zrobisz genialny strudel na weekend. Ten deser zawsze znika do ostatniego okruszka

Dodano:
Strudel z ciasta filo Źródło: Shutterstock / Rimma Bondarenko
Jeśli uwielbiasz strudel, a nie masz czasu na robienie ciasta, postaw na gotowe ciasto. Deser wyjdzie chrupiący i przepełniony jabłkowym nadzieniem.

Strudel to kruche, wielowarstwowe ciasto, najczęściej pieczone z dużą ilością jabłkowego nadzienia. My dziś proponujemy szybka wersję słynnego deseru. Szybką, bo przygotowaną z gotowego ciasta filo. Te delikatne i chrupiące płaty idealnie nadają się do zrobienia strudla.

Jak zrobić strudel z ciasta filo?

Ciasto filo to rodzaj bardzo cienkiego ciasta warstwowego, z którego słynie m.in. kuchnia bałkańska. Takie ciasto w cieniutkich płatach można coraz częściej spotkać w marketach i to ono jest podstawą naszego szybkiego strudla. Warto dodać, że ciasto filo, podobnie jak gotowe ciasto francuskie, można wykorzystywać zarówno do słodkich, jak i wytrawnych wypieków. Poszczególne warstwy ciasta należy smarować masłem. Jeśli chcesz, można je też lekko przesypywać cynamonem.

Nasze nadzienie to jabłka z prostymi dodatkami. Wszystko wystarczy wymieszać ze sobą wyłożyć na ciasto i zawinąć w roladę.

Rada: ciasto filo lubi się mocno przypiekać z wierzchu – jeśli zauważysz przed końcem pieczenia, że jest już wystarczająco złociste i zaczyna zbyt mocno brązowieć, przykryj je kawałkiem folii aluminiowej.

Przepis: Strudel z ciasta filo

Proste ciasto z jabłkami.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
219 w każdej porcji

Składniki

  • 8 płatów ciasta filo
  • 4 jabłka
  • 100 g rozpuszconego masła
  • 50 g cukru
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 50 g rodzynek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu

dodatkowo:

  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówRodzynki zalej wodą i odstaw na 20-30 minut. Jabłka pokrój w kostkę i wymieszaj z bułką tartą, cynamonem, cukrem i rodzynkami. Masło rozpuść.
  2. Robienie strudlaUkładaj na sobie kolejne warstwy ciasta filo, smarując je rozpuszczonym masłem. Na koniec wyłóż masę jabłkową, pozostawiając miejsce po bokach. Zawiń wszystko niczym roladę, a brzegi podwiń. Przenieś ciasto na blachę do pieczenia.
  3. Pieczenie strudlaPiecz strudel ok. 25 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza. Podawaj posypany cukrem pudrem.

Inne pomysły na strudel z gotowego ciasta

Taki strudel możesz również zrobić z ciasta francuskiego, wówczas nadzienie wystarczy zawinąć w gotowe ciasto i upiec, jednak przy cieście filo i wielu warstwach, uzyskasz większą chrupkość strudla.

Możesz także eksperymentować z samym wsadem jabłkowym. Do jabłek można dodać również posiekane orzechy (np. orzechy włoskie lub laskowe), suszona żurawinę, uprażone na złoto płatki migdałów. Do jabłek świetnie pasuje dodatek miodu (zamiast cukru), można też posypać je przyprawą piernikową albo dodać do nich ekstraktu z wanilii. Świetnie sprawdzi się także dodatek skórki otartej z pomarańczy.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...